Ekonomi

Alman imalat sektörü Ocak ayında toparlanma işaretleri gösterdi

Ülke ekonomisinde önemli rol oynayan Alman imalat sektörü Ocak ayında toparlanma sinyalleri verdi. Son gelen bilgiler sektördeki düşüşün hafiflediğine işaret ederken, HCOB nihai Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Aralık ayında 43,3’ten Ocak ayında 45,5’e yükseldi. Bu artış, PMI rakamlarında art arda altıncı ay artışa işaret ediyor, ancak endeks sektördeki genişleme ve daralmayı ayıran 50,0 eşiğinin altında kalıyor.

Anket, üretim, yeni siparişler ve satın alma faaliyetlerindeki düşüşlerin son birkaç ayın en yavaş düşüşleri olduğunu ortaya koydu. Bu olumlu işaretlere rağmen tedarikçilerin teslimat sürelerinde 2022 sonlarından bu yana görülen iyileşme Ocak ayında devam etmedi. Şirketler, Kızıldeniz’deki olaylar nedeniyle Asya’dan yapılan sevkiyatlarda gecikmeler yaşandığını bildirdi. Ancak bu gecikmelerin fiyatlara etkisi sınırlı olsa da ankette girdi maliyetlerinin öncekine göre daha yavaş da olsa düşmeye devam ettiği kaydedildi.

Almanya’da imalat sektörüne yönelik talep sakin kalmaya devam ederken, raporda zayıf talebin Ocak ayında sektör üzerinde baskı yaratmaya devam ettiği belirtildi. Yeni siparişler art arda 22 ay boyunca daraldı; PMI serisinin başladığı 1996 yılından bu yana gözlemlenmeyen bir düşüş dönemi.

Anket ayrıca, mal üreten branştaki işten çıkarmaların bakanlığın gelecek yıla ilişkin düşük beklentilerini yansıttığını da bildirdi. Bu işten çıkarmalara ve devam eden zorluklara rağmen PMI’daki hafif artış, Almanya imalat sanayinin geleceği için bir umut ışığı sunuyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

habersafranbolu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu