Haber

Astana’da düzenlenen toplantıda İsrail saldırıları kınandı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen 21’inci Suriye Astana toplantısının sonuç bildirgesinde, İsrail’in saldırılarının bölgede istikrarı bozduğu ve gerilimi artırdığı belirtilerek, bu saldırılara son verilmesi yönünde çağrıda bulunuldu.

Garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran heyetleri arasında dün Kazakistan’da başlayan Suriye konulu 21. Yüksek Düzeyli Toplantı sona erdi. 21. Suriye Yüksek Düzeyli Toplantısı’na katılan Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız başkanlık ederken, Rusya’yı Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiev, İran’ı ise Siyasi Yüksek Danışman Ali Asgar Hacı temsil etti. Dışişleri Bakanlığı’ndaki sorunlar. Ürdün, Irak ve Lübnan heyetlerinin gözlemci statüsünde olduğu toplantıya Suriye rejimi ve muhalefet heyetleri de katıldı. BM ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda, Suriye’deki durum, krizin çözümlenmesine yönelik çabalar, çatışma sonrası Suriye’nin yeniden inşası için uluslararası toplumun çabalarının birleştirilmesi ve diğer konular ele alındı. tartışıldı.

“Gazze’ye insani yardım gönderilmesi gerektiğini vurguladı”

Toplantının son günü ana oturumda Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Alibek Bakayev, garantör ülkeler tarafından müzakerelerin sonucuna ilişkin kabul edilen ortak deklarasyonu okudu. Açıklamada, Filistin-İsrail krizinin tırmanmasının Suriye’deki durumu olumsuz etkilediği belirtildi. Açıklamada, garantör ülkelerin Gazze’de yaşanan insani felaketle ilgili endişelerini dile getirdikleri ifade edilerek, “(Garantör ülkeler) İsrail’in Filistinlilere yönelik vahşi saldırısına son vermesi ve Gazze’ye insani yardım gönderilmesi gerektiği vurgulandı.( Garantör ülkeler) BM Genel Kurulu A/ ES/-10/L.27 (2023) sayılı kararın uygulanması çağrısında bulunarak derhal ateşkes ilan edilmesini ve tüm tarafların uluslararası hukuk çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etti.”

“İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki durumun normalleştirilmesi için çaba gösterilmesi konusunda mutabakata varıldı”

Bildiride, garantör ülkelerin, terörle mücadele amacıyla Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin karşılıklı saygı ve iyi komşuluk temelinde yeniden tesis edilmesine yönelik çabaların sürdürülmesinin önemli olduğunu vurguladığı da belirtildi. Garantör ülkelerin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki durumu ayrıntılı olarak ele aldığı belirtilen açıklamada, “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içinde ve dışında sivilleri tehdit eden terör gruplarının varlığı ve faaliyetlerine ilişkin ciddi endişeler dile getirildi. İnsani durum da dahil. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde ise “Ülke genelinde durumun sürdürülebilir normalleşmesini sağlamak için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği konusunda mutabakata varıldı” denildi.

Suriye konulu 22. toplantı bu yılın ikinci yarısında yapılacak

Açıklamada, garantörlerin İsrail’in Suriye’deki tüm askeri saldırılarını kınadığı belirtildi; Söz konusu hareketlerin uluslararası hukuku, uluslararası insancıl hukuku, Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiği, bölgedeki istikrarı bozduğu ve gerilimi artırdığı kabul edilerek, bu saldırılara son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, garantör ülkelerin “Suriye” konulu 22. toplantının bu yılın ikinci yarısında Astana’da yapılması konusunda mutabakata vardığı belirtildi. -ASTANA

kesapajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu