Haber

Türkiye’nin İlk Astronot Alper Gezeravcı’nın Uzay Yolculuğu Başlıyor

TÜRKİYE’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna başlamasına saatler kaldı. 18 Ocak gecesi saat 01.11’de gerçekleşecek lansman, İstanbul ve Ankara’daki meydanlardan ve bilim merkezlerinden takip edilebilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve beraberindeki bilim adamlarından oluşan bir heyet, Cumhuriyet tarihinin ilk insanlı uzay görevinin Florida’da gerçekleştirilecek fırlatma törenine katılmak üzere ABD’ye uçtu. Lansman törenini izlemek için başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bazı illerde hazırlıklara başlandı. Taksim, Kızılay gibi meydanlarda planetaryumlar kuruldu. Lansman töreninin Türkiye’de izleneceği diğer adresler ise bilim merkezleri olacak.

4 KİŞİLİK EKİP

Axiom Space’in Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) göndereceği ‘Ax-3’ görevi için 4 kişilik mürettebat bulunuyor. Gezeravcı’nın Ax-3 uçuşunda birlikte görev alacağı kişiler, ABD ve İspanya’yı temsilen görev şefi Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetleri’nden pilot Walter Villadei ve Avrupa Birliği adına katılan İsveçli Marcus Wandt olacak. Uzay Ajansı.

Florida’dan fırlatma 18 Ocak 2024 Perşembe günü Türkiye saatiyle 01.11’de gerçekleşecek. ISS’ye kenetlenme 19 Ocak’ta saat 13.15’te gerçekleşecek. Bu adımla, Türkiye’nin 2021 yılında açıkladığı Ulusal Uzay Programı’nın ilk insanlı uzay misyonu gerçekleştirilecek.

BİLİM MERKEZLERİNDEN DE İZLENECEK

Lansman töreni, 17 Ocak Çarşamba günü saat 23.00’ten itibaren Kızılay’dan ve Taksim’deki planetaryumlardan takip edilebilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara’da meydanlara ‘kubbe çadır’ adı verilen dev kubbeli alanlardan oluşan planetaryumlar inşa edildi. Alanın çevresine Alper Gezeravcı’nın fotoğrafları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Uzay Ajansı, Milli Teknoloji Girişimi ve Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunun logoları yerleştirildi.

YER İSTASYONU TAKİP EDİYOR

Öte yandan astronotun uzay istasyonuna yolculuğu, Ankara ODTÜ kampüsünde yer alan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu’nda görev yapan uzay mühendisleri ve bilim insanları tarafından takip edilecek. Lansman töreni ayrıca Konya Bilim Merkezi, Bursa GUHEM, Bilim Üsküdar, Antalya Bilim Merkezi, Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, Aksaray Bilim Merkezi, Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ve Kayseri Bilim Merkezi’nden de izlenebilecek. Bu merkezlerde atölyelerden uzay sineması gösterimlerine kadar pek çok program yer alacak.

haber-serinhisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu