İş

Küresel piyasalarda yüksek iştah

Fed üyeleri faiz oranlarında dur sinyali verirken ve Çin’in Caixin imalat PMI’si şaşırtıcı bir toparlanmaya işaret ederken, riskli varlıklara yönelik iştah yüksek olmaya devam ediyor.

Başta Japonya ve Çin olmak üzere Asya Pasifik’teki hisseler yükseliyor.

Çarşamba gününü negatif kapatan ABD hisse senedi endekslerinde vadeli işlemler pozitif ve negatif bölgede dalgalanıyor.

Bloomberg Dolar Endeksi 1.246 puanda yatay seyrediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi, borç tavanı gündeminin geride bırakılmasının ardından yüzde 3,66 ile yatay seyrediyor.

Fed stop sinyali güçleniyor

Fed’in Haziran ayı toplantısı yaklaşırken, bazı Fed üyelerinin açıklamaları orta ve faiz artırım senaryosunun gündeme geldiğine işaret ediyor. Lider Jerome Powell’ın görüşlerine yakınlığıyla tanınan Fed Üyesi Philip Jefferson, Fed’in Haziran ayını atlamaya eğilimli olduğunu söyledi. Jefferson’a göre, Haziran ayında faiz oranlarını sabit tutmak üyelerin daha fazla veriyi değerlendirmesine olanak tanıyacak. Jefferson’un bu açıklamaları öncesinde Fed swaplarında faiz artırımı olasılığı yüzde 60’a yakın fiyatlanırken, açıklamaların ardından bu olasılık yüzde 35 civarına geriledi.

Yüksek Frekans Ekonomisi ABD’li Baş Ekonomist Rubeela Farooqi, bu açıklamanın açık bir dur sinyali olduğunu belirterek, “Jefferson’ın görüşleri Başkan Powell’ın görüşleri ile tamamen örtüşüyor” yorumunu yaptı.

Fed’in güvercin üyelerinden Patrick Harker’den de benzer açıklamalar geldi. Harker, Haziran ayında onları faiz oranlarını sabit tutmaya davet ederken, gerekirse sonraki toplantılarda faiz oranlarının yeniden artırılabileceğine işaret etti.

Fed üyeleri, faiz kararından önce Cuma günü tarım dışı istihdam verilerini görecekler. Öte yandan Çarşamba günü açıklanan JOLTS açık pozisyon verileri Nisan ayında Mart ayına göre 10,1 milyon artış göstererek istihdam iştahının yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Cuma günü açıklanacak bilgilerle birlikte, ABD ekonomisinin Mayıs ayında 195 bin net tarım dışı istihdam yarattığı tahmin ediliyor. Ancak son bir yılda bilgilerin her defasında iddiaları aştığını belirtmek gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu