Ekonomi

Fed’in 2024 politikasının anahtarı reel faiz oranları olacak

Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi 2022’de yüzde 1’in altında büyürken, geçen yıl yüzde 3,1 büyüdü; bu, pandemiye kadar geçen 5 yılın ortalamasından daha hızlı bir artış.

Tüketici harcamaları Aralık ayında beklenenden hızlı gerçekleşti. İşe alımlar yavaşlamış olsa da Amerika hâlâ yüzde 3,7’lik işsizlik oranına sahip; Bu tarihsel olarak düşük bir seviyedir. Amerikan gazetesi New York Times’a göre ekonomik veriler, Fed’in faiz oranlarını yüzde 5,25 ile 5,5 aralığına yani 20 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkarmasına rağmen “bu artışın ekonomiyi frenlemeye yetmediğini” gösteriyor.

Aslında büyüme, pek çok savunucunun uzun vadede sürdürülebilir olduğunu düşündüğü hızdan daha hızlı olmaya devam ediyor. Fed yetkililerinin Aralık 2023’te enflasyonun istikrarlı bir şekilde soğuması nedeniyle bu yıl üç faiz indirimi yapacağını öngördüğünü hatırlatan gazete, şu yorumu yaptı: “Ancak böylesine sağlam bir ortamda faiz indiriminin açıklanması biraz zaman alabilir. oranlar.

Tipik olarak Fed ekonomiyi dengede tutmaya çalışır: borçlanmayı ve harcamayı teşvik etmek için faiz oranlarını düşürür ve büyüme zayıf olduğunda işleri artırır ve talebin aşırı ısınmamasını ve enflasyonu yukarı itmesini önlemek için büyümeyi yavaşlatmak için oranları yükseltir. Wall Street yatırımcılarının daha önce Mart ayında faizlerin düşeceği yönünde bahis oynadıklarını hatırlatan gazete, “Ancak bireyler artık ihtimali sadece 50-50 olarak görüyor” diye yazdı ve Fed’in stratejisini anlamak için gereken 3 anahtarı sıraladı…

Enflasyon: Reel faiz oranı 2024’te Fed politikasının anahtarı olabilir

bir “Fed yetkililerinin Çarşamba günkü toplantıda tartışacağı konulardan biri de çok önemli bir kavram olan ‘reel’ faiz oranlarıdır; yani enflasyon çıkarıldıktan sonraki faiz oranları. Fed’in ana faiz oranı, ekonomistlerin ‘nominal’ olarak adlandırdığı terimlerle ifade ediliyor.

Yani bugün faizlerin yüzde 5,3 civarında olduğunu söylediğimizde bu rakam fiyatların ne kadar hızlı yükseldiğini hesaba katmıyor. Ancak pek çok uzman, ekonomi için asıl önemli olanın faiz oranlarının enflasyon düzeltmesi sonrasındaki seviyesi olduğunu düşünüyor.

Sonuçta yatırımcılar ve borç verenler, bir işletmenin büyümesine yardımcı olup olmayacağına veya kredi verip vermeyeceğine karar verirken kazanacakları faizin gelecekteki satın alma gücünü hesaba katarlar. Fiyat baskıları hafifledikçe ekonomik açıdan anlamlı reel oranlar yükselir. Örneğin enflasyon yüzde 4, faizler yüzde 5,4 olsaydı reel faiz yüzde 1,4 olurdu. Ancak enflasyon yüzde 2’ye düşerse, faizler yüzde 5,4’e çekilirse reel faiz yüzde 3,4 oluyor.” “Bu, Fed’in 2024 politikasının anahtarı olabilir.

Enflasyon aylardır yavaşlıyor. Bu, bugün faiz oranlarının Temmuz ayındaki seviyesinde olmasına rağmen enflasyona göre düzeltilmiş şartlarda daha da yükselerek ekonomi üzerindeki baskının arttığı anlamına geliyor. Ekonomide ılımlılaşmanın ilk işaretlerini gösterdiği sırada, artan reel oranlar ekonomiyi sıkıştırabilir ve hatta resesyona neden olma riskini taşıyabilir.

Yetkililer, Fed’in ekonomiyi bir gerilemeyi tetikleyecek kadar yavaşlatmadan, enflasyonu soğutmaya yetecek kadar yavaşlatmak istemesi nedeniyle, hareketsiz durarak bu iddiada fazla ileri gitmekten kaçınmak istiyor. MacroPolicy Perspectives’in kurucusu Julia Coronado, ‘Şu anki hedefleri yumuşak inişi sürdürmek’ diyor ve soruyor: ‘Peki sıkılaştırma politikası neden riske girsin? Şimdi asıl zorluk riskleri dengelemektir.’”

Nötr faiz oranı çok önemli

2 “Fed politikasındaki bu anı anlamak için bir diğer değerli araç, ekonomistlerin ‘nötr’ faiz oranı olarak adlandırdıkları şeydir. Riskli görünse de kavram kolaydır: ‘Nötr’, ekonominin zaman içinde sağlıklı bir oranda büyümesini sağlayan oran ayarıdır.

Faiz oranlarının nötr seviyenin üzerinde olması durumunda büyüme üzerinde baskı oluşturması bekleniyor. Faizlerin nötr seviyenin altında belirlenmesi durumunda büyümeyi desteklemeleri bekleniyor. Bu ayrım çizgisinin gerçek zamanlı olarak belirlenmesi zordur, ancak Fed bunu dengelemek için geçmiş verilere dayalı modeller kullanıyor.

Şu anda yetkililer nötr oranın yüzde 2,5 civarında olduğunu düşünüyor. Fed fonlama oranı yüzde 5,4 civarında, bu da enflasyona göre ayarlandıktan sonra bile nötr seviyenin oldukça üzerinde.” “Kısacası faiz oranları, yetkililerin ekonomiye ciddi bir yük getirmesini bekleyecek kadar yüksek.

Peki neden büyüme daha belirgin bir şekilde yavaşlamıyor? Faiz oranlarının tam etkisini göstermesi zaman alır ve bu gecikmeler tepkinin bir parçası olabilir. Ve bazı önemli tedbirlerle ekonomi yavaşladı. Mesela iş ilanlarının sayısı azalıyor.

Ancak tüketici harcamaları ve genel büyüme güçlü kalmaya devam ettikçe, Fed yetkilileri muhtemelen faiz oranlarının ekonomi üzerinde bekledikleri kadar fazla baskı oluşturmayacağı konusunda temkinli davranacak. TD Securities’in ABD faiz oranı stratejisi başkanı Gennadiy Goldberg, “Burada yapmak istedikleri son şey, misyonun tamamlandığını ilan etmek” dedi. “Bunu nasıl iletecekleri konusunda çok dikkatli olacaklarını düşünüyorum ve öyle de olmaları gerektiğini düşünüyorum” diyor.

Fed bu süreçte dikkatli ilerleyecek gibi görünüyor

3 “Soru Fed’in buna nasıl tepki vereceğidir. Şu ana kadar yetkililer, hızlı büyümeyi tamamen göz ardı etmeye istekli olmadıklarını ve faiz oranlarını çok erken düşürmekten kaçınmak istediklerini öne sürdüler.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, 18 Ocak’ta yaptığı konuşmada, “Erken faiz indirimleri, fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskıyı tetikleyebilecek talep artışını ortaya çıkarabilir” dedi. Aynı zamanda, bugünkü güçlü büyüme verimliliğin arttığı bir dönemde gerçekleşti; Şirketler daha az personel ile daha fazla üretim yapıyor. “Bu, enflasyonu artırmadan ekonominin hızla büyümeye devam etmesine olanak sağlayabilir.”

“T. Rowe Price’ın ABD’li baş ekonomisti Blerina Uruci soruyor: ‘Bu sürdürülebilir olabilir mi?’ Uruci, güçlü ekonominin Fed yetkililerinin bu baharda faiz indirimine başlamasını engelleyeceğini düşünmüyor ancak bunun onları ileriye yönelik seçeneklerini açık tutmaya teşvik edeceğini düşünüyor. Fed’e ilişkin “Ön taahhüt vermek zorunda olmama avantajına sahipler” diyen Uruci’ye göre temkinli ilerlemeleri gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu