Ekonomi

BM, Afganistan’da BM ile çalışan kadınların yasaklanmasını eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Afganistan’da kadınların BM’de çalışmasının yasaklanmasını eleştirdi.

Türk, yaptığı yazılı açıklamada, Taliban yetkililerinin Afgan kadınların BM’de çalışmasını yasaklama kararının “tamamen aşağılık” olduğunu söyledi.

Bu kararın Afgan kadın ve kız çocuklarının hak ve özgürlüklerini engellemek için atılan bir dizi adımın sonuncusu olduğunu vurgulayan Türk, alınan kararı eleştirdi.

Afganistan’da 28,3 milyon yardıma muhtaç insan var

Türk, bu adımın Afganistan’da 28,3 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğu bir döneme denk geldiğini kaydetti.

Afganistan’daki savunmasızlara destek olmak için birlikte çalışmak gerektiğini ifade eden Türk, bu tür önlemlerin Afganistan halkını daha da umutsuzluğa sürükleyebileceğini ifade etti.

Bu kararla birlikte Taliban yetkililerinin Afganistan halkına yönelik sistematik saldırılarının devam ettiğinin altını çizen Türk, “Taliban liderliği, Afganistan halkı ve ülkenin geleceği adına kadınlara yönelik bu acınası politikalarını yeniden gözden geçirmelidir.” terimleri kullandı.

Kız öğrencilerin eğitimine başlanması kararının ardından Taliban, 24 Aralık 2022 tarihinde Sivil Toplum Kuruluşlarında (STK) kadın işçilerin istihdamını bir sonraki duyuruya kadar askıya aldı. Kadın çalışanın işine son vermeyen STK’ların lisanslarının iptal edileceği kaydedildi.

Bunun üzerine Save The Children, Norveç Mülteci Konseyi ve CARE gibi ülkedeki bazı uluslararası yardım kuruluşları çalışmalarını durdurdu.

Taliban’ın kararına Avrupa Birliği, BM, ABD ve birçok ülkeden tepki geldi.

yakutiye-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu