Haber

“Turkcell 6GEN LAB” ile geleceğin teknolojileri Türkiye’de inşa edilecek

TÜBİTAK 1515 Ön Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı’na layık görülen “Turkcell 6GEN LAB” projesi, geleceğin yapay zeka tabanlı otonom yeteneklere sahip 6G ağlarının geliştirilmesine odaklanacak.

“Daha iyi bir gelecek için üstün hizmetler” vizyonuyla teknoloji ve inovasyonda öncü olan Turkcell, Türkiye’yi teknolojide sadece tüketen değil, üreten bir ülke haline getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. 1.100’e yakın Ar-Ge çalışanı ile ulusal ve uluslararası birçok projeye imza atan Turkcell, gelecek odaklı yaklaşımıyla Ar-Ge faaliyetlerini farklı bir boyuta taşıyor.

Turkcell’in çalışmalarına başladığı “Yapay zeka yetenekleriyle donatılmış 6G otonom ağlar” projesi, TÜBİTAK 1515 Ön Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye değer görüldü. Turkcell, bu proje ile Türkiye’ye yeni nesil teknolojiler alanında araştırma yapmak üzere uluslararası standartlarda bir laboratuvar kazandıracak.

“Turkcell 6GEN LAB” projesinin tanıtım ve imza töreni, Turkcell Yönetim Kurulu Lideri Bülent Aksu ve Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Başkanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve akademiden konuklar.

“Ülkemiz teknolojide küresel bir çekim merkezi haline geliyor”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank törende yaptığı konuşmada, yüksek teknoloji üreten Türkiye’nin sahip olduğu inovasyon altyapıları ve nitelikli insan kaynağı ile dünyanın önde gelen cazibe merkezlerinden biri olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Değişimin ve rekabetin hız kazandığı bir dünyada geleceğe hazır olmak gerektiğini belirten Varank, “Bu nedenle inovasyon ekosisteminde en ufak bir boşluk bırakmak istemiyoruz. Çıktıya özel önem veriyoruz. Bir temel dayanak programımızın diğer güçlendirme programının girdisi olarak alınmasını istiyoruz.Bu anlamda öncü Ar-Ge laboratuvarları değerli bir boşluğu dolduruyor.Bu laboratuvarlarda teknolojik gelişmelerin girdisi olan temel araştırmalar yapılıyor. Burada görev yapan bilim insanlarının emeği ile ülkemiz yapay zeka, 6G ağları, eklemeli imalat teknolojileri, otonom sürüş teknolojileri ve ileri donanım teknolojileri gibi alanlarda küresel bir çekim merkezi haline geliyor.” dedi.

Varank, bugün imza törenini gerçekleştirdikleri Turkcell 6G ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nda 6G ağının yapay zeka destekli otonom tasarımı ve bu iş modellerinin sektörlere yapay zeka destekli entegrasyonu gibi çalışmaların yürütüleceğini bildirdi. .

“Teknoloji odaklı Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek. 6G sadece yüksek bilgi hızı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda yapay zeka ile akıllı bir iletişim ortamı da sağlayacak. Turkcell’in bu laboratuvarda çalışması, ülkemizin yeni nesilde ön sıralarda yer almasını sağlayacak.” kablosuz iletişim teknolojileri Öncü Ar-Ge araştırmaları “Laboratuvarlar bir yandan teknolojik kabiliyetlerimizi artıracak, diğer yandan ülkemizi bilim insanları için bir çekim merkezi haline getirecek, diğer yandan beyin göçüne katkı sağlayacaktır. Türk Yüzyılı’nın hedeflerine ulaşmanın yolu bilim ve teknolojiden geçer.”

“Türk Yüzyılına yakışır şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan da internet ile sadece kişiler arası iletişimin değil, her şeyin kullanıldığı bir iletişim ailesinin Türkiye’de abone sayısının 104 milyona ulaştığını da belirtti.

Turkcell’in kendileri için en değerli üye olduğunu vurgulayan Sayan, şu değerlendirmede bulundu:

“4.5G’de yaptığımızın da ötesine geçerek hem Ar-Ge yükümlülüğünü hem de yerli teknoloji yükümlülüğünü artırarak Türkiye’nin Yüzyılına yakışır bir biçimde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu noktada TÜBİTAK 1515 Ön Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı çok anlamlı. Bizler olarak Türkiye olarak bugüne kadar iletişim teknolojilerini sadece biz kullandık.

Belli merkezlerde geliştirilen teknolojilerin kullanıldığı bir çevre ülke olarak kaldık ama artık teknoloji geliştiren küresel bir merkez olmak için harekete geçtik ve kolları sıvadık. Özellikle kritik altyapılar konusunda tamamen yerli ve milli eserler kullanmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımızın Milli Teknoloji Atılımı vizyonu ile sektörümüze yönelik politika ve stratejilerimizi ortaya koyduk. Yerli ve milli çalışmalarımızla 5G’ye geçiş yolunda değerli çalışmalara imza attık ve bugün geldiğimiz noktada çalışmaların somut işlere dönüşmüş olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz.”

“6G’nin hikayesi ‘her şeyin interneti’ olacak”

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Turkcell mühendislerinin bugüne kadar 4G ve 5G üzerine araştırmalar yaptıklarını ve buradan elde edilen tecrübe ile 6G araştırmalarının başarılı bir şekilde yapılabileceğini belirterek, “6G’yi 2030’larda göreceğiz. 6G’nin en değerli hikayesi “Her şeyin interneti nesnelerin interneti olacak. 6G’de yapay zeka olmazsa olmaz. 6G teknolojisi büyük bir devrim ve bu devrimi birlikte gerçekleştirebileceğimiz mühendislerimiz var. Turkcell’de bu konuda çok iyi mühendislerimiz var. Bu proje kapsamında çok güzel teknolojilerin üretileceğine eminim.” sözlerini kullandı.

Turkcell Yönetim Kurulu Lideri Bülent Aksu da dünyada 6G standartlarının oluşması konusunda sadece Türkiye için değil, bölünme için de stratejik bir adım attıklarını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, TÜBİTAK desteğiyle geleceğe yönelik teknolojilere katkı sağlayacak yeni araştırma laboratuvarlarını hayata geçirdiklerini kaydeden Aksu, şunları kaydetti:

“Bu projeyi Turkcell tarihindeki en stratejik ve uzun soluklu Ar-Ge adımı olarak görüyoruz. Gelecek odaklı vizyonuyla bizi heyecanlandıran bu Ar-Ge merkezine ‘Turkcell 6GEN LAB’ adını verdik. Aksine bu proje, beyin göçüne katkıda bulunmayı hedeflediğimiz, nitelikli insanları hayata kazandırmayı hedefleyen, kaynağını hatasız projelerle buluşturma hedefimize giden yolda çok değerli bir adım.Proje ile çok boyutlu katma değer sağlayacağız. ülke kalkınması ve istihdam açısından değer.Bilginin ve verilerin stratejik değer kazandığı günümüzde bu projeyi ticari korkuların ötesinde ‘ülke sorunu’ olarak değerlendiriyoruz.’Memleketimizin meselesidir.Turkcell 6GEN LAB hayırlı olsun’ diyoruz. şubemiz ve ülkemiz.’

“Bu proje sayesinde dijital ekonomiden aldığımız payı artıracağız”

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Turkcell’in insan ve gelecek odaklı yaklaşımının bir sonucu olarak yıllardır teknolojik inovasyona öncülük ettiklerini belirterek, “Teknolojide dışa bağımlılığı azaltmak için çalışan Ar-Ge şirketimiz Turkcell Teknoloji, Son 2 yıldır ‘Türkiye patent şampiyonu’ bayrağını gururla taşıyor.” dedi.

Bugüne kadar 3 bini aşkın ulusal ve uluslararası patent başvurusu sonucunda 900’e yakın patentin tescil edildiğini belirten Erkan, “Uluslararası birçok Ar-Ge projemizle de ülkemize fayda sağladık. Yenilikçi dijital servisler geliştirdik ve 1.100’e yakın Ar-Ge mühendisimizle 40’tan fazla ülkeye ihracat yapan bir teknoloji şirketi haline geldik.Turkcell 6GEN LAB projemiz sayesinde yerli teknoloji ekosistemi ile yeni işbirlikleri geliştirecek ve uluslararası katma değer üreteceğiz. Amacımız, ülkemizin adını yeni nesil iletişim teknolojilerinde söz sahibi ülkeler arasına yazdırmaktır.Ekonomiden aldığımız payı artıracağız.” dedi.

Konuşmaların ardından TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal ile Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan proje iş birliğine ilişkin protokolü imzaladı.

Turkcell 6GEN LAB 1 Ocak 2023 prestijiyle faaliyetlerine başlayacak

TÜBİTAK 1515 Ön Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında kurulacak olan Turkcell 6GEN LAB, 1 Ocak 2023 prestijiyle faaliyetlerine başlayacak. Turkcell’in bu araştırma laboratuvarında öncü bir Ar-Ge sunan çalışmalar yapılacak. geleceğin meslekleri arasında yer alan yapay zeka, 6G teknolojisi, otonom ağlar ve yeni nesil teknolojilerin dikey segmentlere uygulanması alanlarında altyapıyı ekosisteme kazandırmaktadır.

Turkcell 6GEN LAB ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın vizyonu doğrultusunda Milli Teknoloji Atılımı, Beyin Göçü ve Milli Yapay Zeka Stratejisi kapsamındaki hedeflerin gerçekleştirilmesine değerli katkılar sağlamayı hedefliyor.

Turkcell 6GEN LAB’de yürütülecek Ar-Ge faaliyetleri kapsamında, 6G şebekelerinin yapay zeka ve makine öğrenmesi yeteneklerine sahip otonom tasarımı, güç verimliliği ve yeni nesil teknolojilerin dikey bölümlerle entegrasyonu için sürdürülebilirlik odaklı çalışmalar yürütülecek. . Yapay zeka tabanlı 6G şebekesinin tasarımı ve bu otonom şebeke kabiliyetlerinin e-mobilite, havacılık, savunma sanayi, enerji ve sağlık gibi dikey branşların kullanım senaryolarına uyarlanması ve uygulanmasına yönelik bilimsel çalışmaların yapılması amaçlanıyor. .

Proje kapsamında alanında lider araştırmacılar ile donatılacak olan laboratuvarın temel amacı; patentler, ekosisteme katkılar, ulusal/uluslararası platformlarda prestijli projeler ve akademik yayınlar üretmektir.

TÜBİTAK, bu destek programı kapsamında Öncül Ar-Ge Laboratuvarı’na 5 yıl süreyle altyapı sağlayacak. Yürütme kurulu kararı ve başkanın onayı ile süre 5 yıl daha uzatılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu