Ekonomi

Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Arasındaki Ticarette Büyük Artış

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son yıllarda Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri arasındaki ticarette büyük bir artış yaşandığını belirterek, “Üye ülkeler arasındaki ticaret 2022’de 33 milyar dolar iken, 2023’te 42 milyar dolara çıktı. Bu, üye ülkelerimizin dünyaya toplam ihracatının küçük bir kısmını oluşturuyor.” dedi.

Ticaret Bakanı Bolat, Türk Devletleri Rekabet Kurulu 1. Toplantı ve Töreni’nde yaptığı konuşmada, içinde bulunduğumuz yüzyılda ülke ve devletlerin bölgesel ve ekonomik gruplaşmalara girdiğine dikkat çekerek, rekabette güç birliği ve işbirliği yapmak istediklerini belirtti. Dünya.

3 Ekim 2009’da Nahçıvan Mutabakatı ile temelleri atılan Türk Devletleri Teşkilatı’nın her geçen yıl güçlendiğini, kurumsallaştığını ve dayanışmasını artırdığını belirten Bolat, “Güçlerimizi birleştirdikçe, dayanışmamızı artırdıkça, Dünya arenasında daha etkili olacağız. Birliğimiz gücümüzdür. Bu prensibi unutmamalıyız.” dedi.

Türk dünyasının birlik, beraberlik ve beraberliğinin büyük önem taşıdığına işaret eden Bolat, “Türk Devletleri Teşkilatı olarak çoğunluğu gençlerden oluşan 170 milyona yakın genç nüfusumuzla toplam milli gelirimiz 1,5 milyon liradır. Trilyon dolarlık zengin doğal kaynaklarımız ve orta koridor dediğimiz dünyanın en önemli koridoru.” “Ticaret yolunda olduğumuz göz önüne alındığında, ticari ve ekonomik işbirliğimizi daha da geliştirmek için bizim için büyük fırsatlar var.” İfadelerini kullandı.

Türk Devletleri Örgütü’ne üye ülkeler arasındaki ticarette son yıllarda büyük bir artış yaşandığını belirten Bolat, “Üye ülkeler arasındaki ticaret 2022’de 33 milyar dolar iken, 2023’te 42 milyar dolara çıktı. Bu, üye ülkelerimizin dünyaya toplam ihracatının küçük bir kısmını oluşturuyor.” Şu şekilde konuştu:

2021 yılında İstanbul’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinin sonuç bildirgesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını hatırlatan Bolat, burada “Türk Dünyası 2040 Vizyon Belgesi”nin tanıtıldığını söyledi.

Bu belgede finansal bağımsızlık, yabancı para kullanımının azaltılması, yerel para ticaretinin artırılması ve entegre bir ticari altyapının geliştirilmesi gibi önemli hedeflerin ortaya konduğunu belirten Bolat, Türk Teşkilatı’na üye ülkelerin bu konuda memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Devletler dayanışma ruhu doğrultusunda birbirlerinin yerli üretimini desteklemektedir. .

Bolat, “Türkiye olarak 61 yıldır hayalimiz olan yerli elektrikli otomobil Togg’un üretimi konusunda örgüte üye ülkelerden ciddi ilgi ve talep alıyoruz ve bu bizi mutlu ediyor.” söz konusu.

Bakan Bolat, Rekabet Kurumu’nun Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada Türkiye’nin yakın siyasi, ekonomik ve kültürel bağlarının bulunduğu ülkelerle rekabet halinde dış çıkarlar, deneyim paylaşımı, eğitim ve öğretim konularında son derece aktif olduğunu belirtti. Kafkasya’dan Afrika’ya. Bilgiye dayalı iş birliği konusunda her türlü yakın çalışmayı gösterdiğini anlattı.

Türk Devletleri Teşkilatı Rekabet Kurumları Kurulu’nun resmi olarak kurulduğunu kaydeden Bolat, bu kurulun ekonomik ilişkiler, ticari bağlantılar, üretim konularında bilgi ve tecrübe paylaşımı ve dünyadaki gelişmelerin takip edilmesi açısından çok değerli bir misyon üstleneceğini ifade etti. .

Bolat, “Rekabet Kurumumuz, gelişmekte olan ülkelerde rekabet kültürünün ve anlayışının yaygınlaşması ve kurumsallaşmanın sağlanması açısından önemli faaliyetler yürütüyor. Ticaret Bakanlığı olarak tüm bu gelişmeleri takdirle takip ediyor ve destekliyoruz.” dedi.

“Türk Devletleri Rekabet Kurulu’nu uygun bir şemsiye olarak görüyoruz”

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Türk Devletleri Teşkilatı’nın ortak dil, tarih ve Türk kültürü motivasyonuyla Türk devletleri ve insanları arasındaki dayanışmayı geliştirmek amacıyla kurulduğunu söyledi.

Küle, “Türk Devletleri Teşkilatı’nın hedefleri arasında yer alan Türk dünyasının ticari canlılık, endüstriyel hareketlilik, üretken ve yenilikçi olma ve son olarak ekonomik bütünleşmeye ulaşmasının yolunun işleyen bir devlet teşkilatı kurmaktan geçtiği düşüncesi” dedi. Serbest piyasa ekonomisi ve onun garantörü olan rekabet düzeni son derece makul ve gerçekçidir.” Bir ufuk olarak karşımızda duruyor.” ifadesini kullandı.

Kurum olarak bilgi ve tecrübelerini paylaşmak, diğer üye ülke otoritelerinin ne yaptığını, nasıl yaptığını yakından takip etmek için Türk Devletleri Rekabet Kurulu’nu uygun bir şemsiye olarak gördüklerini belirten Küle, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Muhataplarımızla mesleki gelişim açısından karşılıklı temas, çalışma ve ortak projeler yürütmeyi ve bu şekilde kurumun hedeflerine katkıda bulunmayı tarihi bir görev olarak görüyoruz ve böyle bir iş birliğinin kurumsallaşmasının da tarihi bir görev olduğunu düşünüyoruz. Kardeşim Türk dünyası rekabet otoriteleri iş birliğinin istikrarı açısından önemli.”

“Bu dönem Türk dönemi olacak”

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Merey Mukazhan da “Türkiye Yüzyılı”nın bu tür faaliyetlerle başlamasının sembolik bir anlam taşıdığını belirterek, bu dönemin Astana’da da belirtildiği gibi Türk tarafı olacağını söyledi. Türk Devletleri Teşkilatı Tepesi geçen yıl kasım ayında.

Mukazhan, Türk Devletleri Teşkilatı olarak ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve dayanıklılığının artırılması açısından dijital teknolojilere odaklanmak gibi ortak bir hedefe sahip olduklarını hatırlatarak, “Son 10 yılda ülkelerimiz ciddi bir gelişme gösterdi. ” söz konusu.???????

Dijitalleşmenin ve dijital kanalların küresel ticaretin önemli bir bölümünü oluşturduğunun altını çizen Mukazhan, sağlam bir ticari dijital ortam yaratacaklarını belirterek, ticaretin sadece büyük şirketlerin değil KOBİ’lerin de yararına olan bir şey olması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu