Ekonomi

Pekin’in piyasa desteği sinyali vermesiyle Çin hisse senetleri yükseldi

Yatırımcılar, hükümetin piyasayı desteklemek için daha fazla önlem alacağı beklentileri üzerine Salı günü görülen önemli yükselişin ardından Çin hisse senetlerini yakından izliyor. Başlıca Çin endeksleri Salı günü yaklaşık iki yılın en önemli kazanımlarını gerçekleştirerek %3’ten fazla yükseldi. Bu artış, endekslerin geçtiğimiz hafta son beş yılın en düşük seviyelerine gerilemesinin ardından geldi.

Çin borsasındaki son yükseliş, Başkan Xi Jinping’in borsa hakkında mali düzenleyicilerle görüşmelerde bulunacağı yönündeki haberlere yanıt olarak görülüyor. Ayrıca düzenleyiciler açığa satışlara yeni kısıtlamalar getirdi ve devlet yatırımcıları hisse alımlarını artırma planlarını duyurdu.

İyimserliğe rağmen bazı yatırımcılar temkinli davranıyor ve bu hamleleri Çin’in daha derin ekonomik sorunlarına çözüm bulmayan geçici çözümler olarak görüyor.

Çin’deki olumlu ivme, MSCI Asya ve Pasifik Japonya dışı endeksinin Salı günü %1,5 artışla yılın şimdiye kadarki en iyi performansını kaydetmesine de katkıda bulundu. Bu, ABD tahvil getirilerindeki düşüş ve zayıf doların Çarşamba günü bölgedeki riskli varlık yatırımlarını teşvik etmeye devam etmesiyle daha da desteklendi.

Çarşamba gününün ekonomik takvimi birçok ülkede piyasaları etkileyebilecek verilerle dolu. Ayrıca Tayland Merkez Bankası’nın (YİD) son politika kararını açıklaması bekleniyor. Reuters’in anketine katılan 27 ekonomistin tamamı YİD’in gösterge bir günlük repo faiz oranını %2,50’de tutacağını ve yılın geri kalanında herhangi bir değişiklik öngörülmediğini varsaysa da, faiz piyasası sonuna kadar olası 40 baz puanlık bir indirimi fiyatlıyor Yılın.

Tayland’da merkez bankası ile hükümet arasındaki gerilim, aynı zamanda maliye bakanı olarak da görev yapan Başbakan Srettha Thavisin’in geçtiğimiz günlerde ekonomik büyümeyi canlandırmak ve deflasyonu önlemek için faiz indirimi çağrısında bulunmasıyla belirginleşti.

Yatırımcıların gözü de Çin’in döviz rezervlerinde. Son rakamlar, Çin’in rezervlerinin 3.238 trilyon dolarla dünyanın en büyüğü olduğunu ve geçen yılın en yüksek seviyesine ulaştığını gösteriyor. Ancak bu rezervlerin ABD Hazine tahvillerinde tutulan kısmı, 2011’deki en yüksek seviye olan %14’ten %3’ün altına düştü. Analistler, Çin’in reel rezervlerinin, devlet bankaları ve offshore kurumların varlıkları dahil edildiğinde 4 trilyon dolara yaklaşabileceğini öne sürüyor.

Çarşamba günü piyasalara yön vermesi beklenen önemli gelişmeler arasında Tayland’ın faiz kararı ve Çin’in Ocak ayı döviz rezervleri raporu yer alıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu