Haber

Milli Eğitim Bakanı Tekin, TOBB Türkiye Eğitim Meclisi Bildirisinde konuştu

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel okulların boş kontenjanlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Bakan Tekin, TOBB Türkiye Maarif Şurası toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 100. yılını kutlayarak, 100 yıllık tecrübeyle gelecek 100 yılı inşa etmek için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Türk Yüzyılını inşa edecek birimin Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu vurgulayan Tekin, en büyük paydaşlardan birinin de sektör temsilcileri olduğunu söyledi.

Tekin, Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümünde bakanlığa bağlı 56 bin resmi kurumda 200 binin üzerinde etkinlik gerçekleştirildiğini belirterek, bu yılki Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinin 100’üncü yıl olmasına rağmen biraz buruk bir şekilde kutlandığını belirtti. .

“Şu anda bir soykırıma tanık oluyoruz, neredeyse izliyoruz.” İfadesini kullanan Tekin, dünyada barışı ve temel hak ve özgürlükleri korumakla görevli uluslararası kuruluşların sorumluluklarını gereği gibi yerine getirmediğine inandığını, Birleşmiş Milletler ve AİHM gibi uluslararası sistemlerin bu konuda yetersiz kaldığına inandığını belirtti. Diğer insanlık dışı muamelelerde devreye giren İsrail’in soykırıma varan Filistin müdahalesinde de aktif rol aldı. Hiçbir şekilde müdahale etmediğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, uluslararası toplumda “İsrail’in savaş suçlusu ilan edilmesi” yönünde gerekli girişimlerde bulunacağına ilişkin açıklamasını bulduğunu belirten Tekin, bunun çok anlamlı olduğunu belirterek, uluslararası yapıların İsrail’i savaş suçlusu olarak ilan etmemesi halinde, bu açıklamanın çok anlamlı olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler tarafından üretilen suç niteliğinde, evrensel metinler Cenevre Sözleşmesi ve Cenevre Sözleşmesi gibi akla gelebilecek tüm uluslararası metinlerin işlevsiz olduğuna, siyasi ve ideolojik nedenlerle üretildiğine inanacağını söyledi.

Tekin, “Umarım Birleşmiş Milletler veya ilgili mekanizmalar en azından savaşın hatalı olduğunu ilan etme zahmetine girerler.” dedi.

“Özel okul oranı yüzde 20’lere ulaştığında bir rahatlama daha yaşanacak.”

Bakan Yusuf Tekin konuşmasında TOBB Eğitim Meclisi üyeleriyle eğitimde iş birliğinin önemine değindi.

TOBB ve diğer yerel odaların okul inşa ettiğini ve okulların donanım ihtiyacını karşılayarak eğitim-öğretim süreçlerine katkı sağladığını anlatan Tekin, eğitim ortamlarının fiziki altyapısının geliştirilmesi için desteğe ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Tekin, “Yıllık genel bütçeden ayrılan payla yapabileceğimiz eğitim binası veya okul sayısı yaklaşık olarak çağın nüfusuna eşdeğerdir. Ancak bu tür dış takviyeler ve paydaşların desteğiyle daha steril ortamların oluşturulması gerekmektedir. Bizim için değerliler. Özel okulların oranı yüzde 20 civarına ulaşınca bir başka “Rahatlama olacak. Bu nedenle özel okulların ve özel eğitim kurumlarının sahibi, kurucusu ve temsilcisi olan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.” dedi.

“Meslek liselerimizi birlikte çekici hale getirelim”

Yusuf Tekin, 2013 yılında yapılan çalışmalar sonucunda kurulan meslek liselerindeki proje okullarının başarısına değindi.

Sektördeki nitelikli kişilerin bu okullarda öğretmenlik yapmasının önünü açtıklarını anlatan Tekin, 2016 yılında işletmelere staj için giden öğrencilerin sigorta masraflarının kamu otoritesi tarafından ödenmesi sürecini başlattıklarını hatırlattı.

Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde mesleki eğitimde 1 milyon 92 bin 536, mesleki eğitim merkezlerinde 1 milyon 264 bin, özel okullarda ise toplam 2 milyon 660 bin 291 öğrencinin bulunduğunu belirten Tekin, şöyle devam etti:

“Sahip olduğumuz bu sayıyı işlevsel olarak kullanabilirsek ne şubemizin bu anlamda personel ihtiyacı kalır, ne de çocuklarımızın geleceğe dair kaygısı olur. Bu kadar büyük bir iş gücünü yönetebilmek için TOBB ile iş birliğini daha da ileriye taşımak istiyoruz. Buradaki düşüncelerimizden biri de şu; öğrencilerimizin seçim yapmasını kolaylaştıracak tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Bu anlamda meslek liselerimizi cazip hale getirmek için orta kademe çalışan kavramını kullanmamayı tercih ediyoruz. Başka bir deyişle kullanmamız lazım. Usta, tekniker, ne olursa olsun. Bunu yaparsak kısmi bir çekim elde ederiz. Meslek liselerimiz çok merkezi. “Çok güzel konumları, çok güzel lokasyonları olduğunu görüyoruz. Bunları biraz revize edersek öğrencilerimizin çekim noktası haline geliriz. Meslek liselerimizi hep birlikte cazip hale getirelim ve buradaki öğrenci arkadaşlarımızın mezun olduktan sonra cazip ortamlarda istihdam edilmelerini sağlayacak tedbirleri alalım.”

“Özel okul öğretmenlerinin SGK primleriyle ilgili bir çalışma yürütüyoruz”

Bakan Tekin, yaz aylarında özel eğitim kurumlarında yaşanan akut sorunların çözümü için bazı tedbirler aldıklarını söyledi.

Bakan Tekin, Kabine Toplantısı’nda özel okullarda çalışan öğretmenlerin SGK primlerinin en az kamudaki oranlara indirilmesi başta olmak üzere pek çok sorunu gündeme getirdiğini belirterek, “Biz de bunların üzerinde çalışıyoruz. Orada bir sıkıntımız yok, umarım çözeceğiz.” söz konusu.

Bu konuyla ilgili ek bir teklifinin olduğunu belirten Tekin, “Özel okulların boş kontenjanlarının özellikle devlet okulları ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmasına yönelik bir çalışma yürütüyoruz. Bu girişimi karşılıklı olarak yürüteceğiz. anlayış.” bilgisini paylaştı.

Müsteşar olarak görev yaptığı dönemde OECD ortalamasının üzerindeki kamu-özel okul ölçeğine önem verdiklerini, özel okulların belli bir seviyeye gelene kadar kamu teşviki alması uygulamasını başlattıklarını belirten Tekin, “Bundan sonraki süreç sekteye uğramış olabilir” dedi. Pandemi, deprem gibi nedenlerden dolayı bu nedenle başladıktan sonra kaldığımız yerden devam edebiliriz.” “Devam etme eğilimindeyiz, politikamız bu.” söz konusu.

Yaklaşık 100 milyar doların üzerinde bir bütçeyle deprem bölgesindeki yıkımı tedavi etmeye çalıştıklarını anlatan Tekin, “Devlet kaynaklarının önemli bir kısmını bölgeye ayırdığı için bu önlemlerin alınması muhtemelen zaman alacak. Özellikle ekonomik konularda önerdiğimiz tedbirlerin kabul edilmesi gerekiyor.” dedi.

Bazı özel okulların Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı kitapları açılmamış ambalajlarında hurdaya gönderdiği yönündeki sosyal medya paylaşımlarının kamuoyunda infial yarattığını belirten Tekin, bu tür olayların özel okullarla ilgili olumlu havayı olumsuza çevirdiğini belirterek, şöyle konuştu: “Sizlerden ricam şube olarak bu anlamda kamuoyunun gözü önünde olmanızdır.” “Sizi zor durumda bırakabilecek olumsuz örneklere karşı önlem alırsanız, sizin adınıza yürüttüğümüz çalışmalarda taleplerinizin karşılanma oranı artacaktır. Attığımız adımlar ve başlattığımız uygulamalar için hep birlikte duralım. Sadece bu şekilde sonuca ulaşabiliriz.” değerlendirmesini yaptı.

Antalya’daki olay

Ders kitabının örnek olduğunu belirten Bakan Tekin, başka örneklerin de bulunduğunu belirterek, “Bunlardan biri de Pazar günü Antalya’da yaşanan olay. Bu ve benzeri olaylar sonuçta bizim imajımızı, ilgimizi farklılaştırıyor ve tartışılır hale getiriyor.” Bunlara karşı önlem almamız lazım.” “Sektörün bunu bir şekilde kendi başına değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu tür konularda dikkatli olursak süreci koruruz ve hep birlikte yürütürüz, inşaAllah.” dedi.

habertatvan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu