KARIN AĞRISI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORDU AMA AORT DAMARINDA YIRTIK OLDU
İSTANBUL’da 41 yaşındaki Mustafa Turan, göğsünden karnına doğru ani ve şiddetli ağrı şikayetiyle acil servise kaldırıldı. Muayeneleri normal çıkan şahıs, mide ağrısı olduğu düşünülerek evine gönderildi. Sonraki 24 saat boyunca ağrısı azalmadı. Gece saat 02.00 sıralarında Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi acil servisine giden şahsın, yapılan incelemede görevli doktorun ilgisiyle aortta anevrizma (balon) nedeniyle yırtık olduğu belirlendi. Hemen ameliyata alınan Turan, şans eseri hayatını kaybetti. Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Şefi Prof. Dr. Ebuzer Aydın, risk grubundakilerin sistematik kontrole sahip olması gerektiğini belirterek, “Rüptür nedeniyle acil ameliyat ile planlı ameliyatlar arasında ölüm riski arasında 4-5 kat fark var.”
Daha önce herhangi bir sağlık sorunu olmayan 41 yaşındaki Mustafa Turan, birkaç hafta önce arkadaşlarıyla sohbet ederken “Göğsümde yırtılma ağrıları hissetmeye başladım” dedi, durumu daha da kötüleşince acil servise kaldırıldı. Kalp ekosu alındı ve çeşitli tahliller yapıldı ancak her şey normal görünüyordu. Ağrısının midesinden kaynaklanabileceği düşünülerek gerekli tedavi uygulanarak taburcu edildi. Ertesi gün şiddetli ağrıları devam eden Turan, gece saat 02.00 sıralarında Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi acil servisine başvurdu. Acil hekiminin şüphesi üzerine tekrar ekokardiyografi yapıldı ve karın içinden geçen aort damarında abdominal aort anevrizmasına (AAA) bağlı yırtılma olduğu belirlendi. Normalde çapı 2 santimetre olması gereken aort damarı, anevrizma (balonlaşma) nedeniyle genişleyerek neredeyse 3 katına ulaşarak damar duvarında yırtılmaya neden oldu. Hayati tehlikesinin bulunduğu anlaşılan Turan, kalp damar cerrahi ekibi tarafından hemen ameliyata alındı.
“ACİL DURUMDAKİ DOKTORUN DİKKATİYLE KURTARILDI”
Göztepe Süleyman Yalçın Kent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Şefi Prof. Mide şikayetleri nedeniyle tedavi altına alınıp gönderiliyor. Ağrıları geçmeyince acil servisteki hekim arkadaşlarımızın ilgi ve alakası sayesinde tekrar acil servise geliyor. “Ayrıntılı bir muayene yapılıyor. Yapılan tetkiklerde aort diseksiyonu olduğu görüldü. Bize danışıldı ve hızla ameliyathanemizi ayarladık ve onu hemen ameliyata aldık” dedi.
ARKA OLUŞMASI DURUMUNDA ÖLÜM RİSKİ HER SAAT ARTIYOR
Aort anevrizmasının genellikle sessiz ilerlediğini kaydeden Prof. Aort damarında bir rüptür ve aşağıdaki bilgileri verdi: “Acil ameliyat ve seçmeli (planlı) ameliyatın ortasında ölüm riski açısından, ameliyattaki diğer riskler ve poz verdiği diğer tehlikeler açısından önemli farklılıklar vardır. “Hastaya. Ölüm riski her saat başı yüzde 1 artıyor. Bu hastalar çoğunlukla kanama ve diğer komplikasyonlar nedeniyle ölüyor. Planlanan ameliyatlarda ölüm riski yüzde 5 civarındayken bu risk diseksiyon gerçekleştiğinde ortaya çıkıyor.” yüzde 20-25’e kadar çıkıyor. Yani planlı anevrizma ameliyatı ile diseksiyon ameliyatı arasında 4-5 kat fark var.”
AİLEDE GENÇ YAŞTA ANİ ÖLÜMLER VARSA DİKKATLİ OLUN
Takip edilen veya anevrizması kazara yırtılmadan tespit edilebilen hastalara planlı ameliyatlar yapılabilmektedir. Aort anevrizmasının genç yaşlarda da görülebildiğini kaydeden Prof. Aydın, risk grubundakilerin basit karın ultrasonu ile taranabileceğini belirtti. Aydın, “Burada aile öyküsü önemli. Mesela hastamızın amcası erken yaşta kalpten ölümler geçirmişti ama nedenleri bilinmiyor. Köyde yaşadıkları için araştırılmadı. Ani kalp varsa- Ailede 40’lı ve 50’li yaşlarda buna bağlı ölümler söz konusu; bu hastalarda hem kalp-damar hastalıkları açısından kalp kaynaklı ölümler yaşanacak hem de aort anevrizması ve diseksiyonu gibi hastalıklara karşı daha dikkatli olunması ve ilgili tetkiklerin yaptırılması gerekiyor. Özellikle kontrol altına alınamayan hipertansiyon hastalarında diseksiyon çok yüksek oranda görülmektedir. Maalesef ülkemizde tansiyon hastalarımız ilaçlarını düzenli kullanmadıkları için diseksiyon riskimizin gelişmiş ülkelere göre çok daha yüksek olduğunu düşünüyorum” dedi.
“BASİT BİR ULTRASON İLE TESPİT EDİLEBİLİR”
Özellikle 65 yaş üstü erkeklerde, kolesterol, tansiyon gibi başka rahatsızlıkların da olması durumunda aort anevrizması gelişme riski daha yüksektir. Prof., İngiltere’de 65 yaş üstü her erkeğe rutin olarak karın ultrasonu ile karın anevrizması taraması yapıldığını vurguladı. Aydın, “İngiliz ulusal sağlık sisteminin verilerine göre, sigara yasağı öncesinde 65 yaş üstü erkeklerde rutin taramalarda aort anevrizması riski yüzde 8 olarak belirlendi. Sigara yasağı sonrasında bu oran yüzde 8 olarak belirlendi.” oran yüzde 3’e düşmüş görünüyor. Yani sigara, abdominal aort anevrizması için değiştirebileceğimiz nedenlerin başında geliyor.” “Genetik nedenleri değiştiremeyiz, erken teşhisle tedavi edebiliriz ama değiştirebileceğimiz nedenler tansiyon, kronik obstrüktif akciğer hastalığı dediğimiz KOAH, sigara, yüksek kolesteroldür. Bu hastalıklar kontrol altına alınırsa korunabiliriz. Anevrizma diseksiyonundan gelen hastalarımız” dedi.
ARKADAŞLARIYLA SOHBET EDERKEN KENDİNİ AMELİYATHANEDE BULDU
Arkadaşlarıyla sohbet ederken 24 saat içinde kendini ameliyat masasında bulan Mustafa Turan, yaşadıklarını şöyle özetledi: “Akşam saat 5 civarında nefes alırken bir anda tüm organlarımın patlamak üzere olduğunu hissettim. Göğsüme yumru gibi bir şey girdi, soğuk terler çıktı. Eve gittim ama o ağrı hiç dinmedi. Ambulans çağırdık, acile geldik. Gece 03.00’e kadar tüm işlemler yapıldı ama teşhis konamadı. yapılabildi, ilaç verildi ve evime gönderildim, 24 saat içinde ağrılarım geçmeyince tekrar acile başvurdum ve ikinci kez ekokardiyografi çekildiğinde hastalığın tespit edildiği söylendi. Acilen ameliyat olmam gerekti.” 40 yolculuk boyunca ne kalp rahatsızlığım oldu, ne tansiyonum ne de rahatsızlığım oldu. İlk defa acile ambulansla geldim ve bu kadar ilerlemiş bir hastalıkla karşılaştım.”