Ekonomi

İstiklal’deki bombalı saldırı davasında tutuklu 6 sanık serbest bırakıldı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya aralarında bombayı bırakan Ahlam Albashir’in de bulunduğu 12 tutuklu sanık ve avukatları katılırken, tutuklu sanıkların bir kısmı Ses ve Görüntü Bilgi Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla birbirine bağlandı.

Duruşmada savunma yapan sanık Ferhat Habeş, evlendikten sonra Türkiye’de dükkan açtığını ve yaşadığı mahallede kimseyle sorun yaşamadığını söyledi.

Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye geldiğini anlatan Habeş, anne ve babasının Suriye’de yaşadığını ancak nerede olduklarını bilmediğini iddia etti.

Sanık Habeş, “Hasan beni aradı ve ‘Onlar bizim akrabamız, komşumuz, 3 gün yanınızda kalsınlar. Hiçbir şey olmaz, 3 gün sonra Avrupa’ya gidecekler’ dedi.’ “15-20 gün evimde, 50-60 gün de atölyede kaldılar.” dedi.

Duruşmada adı geçen diğer tutuklu sanıklar da tahliye talebinde bulundu.

Ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklar Yasir Al Korali, Mahmud Haso, Hatice el-Kurdi, Salih Çarkes, Hadir Çarkes ile çocuk suçlu AE’nin tutukluluk süresi ve niteliğini göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi. suçun niteliği değişebilir.

Sanıklara yurt dışına çıkış yasağı koyan heyet, diğer tutuklu sanıkların da durumunun devamına karar verdi.

Heyet, mütalaasını hazırlamak üzere dosyayı savcılığa gönderme kararı alarak duruşmayı erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, terör örgütü PKK/YPG’nin 13 Kasım 2022’de Beyoğlu İstiklal Caddesi’ne düzenlediği bombalı saldırıda 6 kişinin hayatını kaybettiği, 99 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

İddianamede, soruşturma kapsamında terör örgütü YPG/PYD’nin özel istihbarat görevlileri olan sanıklar Ahlam Albashir ve Bilal el-Hacmaus’un özel eğitim ve talimatlara tabi tutulduğu belirtildi. Örgüt tarafından patlayıcı madde eşliğinde Türkiye’ye gönderildi.

İddianamede, sanıkların örgütün kurduğu ağ üzerinden hukuka aykırı olarak İstanbul’a getirilerek örgüte ait konutlara yerleştirildikleri, bu kişilerin söz konusu hareketi alınan talimat üzerine gerçekleştirdiğinin belirlendiği belirtildi.

İddianamede, sanık Bilal el-Hacmaus’un Edirne’den yurt dışına kaçtığı, hakkında yakalama kararı çıkarıldığı ve kırmızı bülten talebinde bulunulduğu, sanık Bilal el-Hacmaus’un sözde yönetim ekibinde yer alan Cemil Bayık’ın da bulunduğu belirtildi. Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nca yürütülen araştırma sonucunda örgüt, bombalı saldırıyı organize edip emrini verdi. Hülya Oran, Sabri Ok, Saliha Bişkin, Velid Halil, Layika Gültekin, Fehman Hüseyin ile Ferhat Abdi Şahin ve Halil Manja Hüseyin (Halil Menci) hakkında yakalama kararı çıkarıldığı bildirildi.

İstenilen cezalar

İddianamede 36 sanık, “devletin birliğini ve toprak bütünlüğünü bozmak”, “silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek”, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “çocuğu bombalayarak kasten öldürme” suçlarıyla suçlanıyordu. “, “Bombalayarak kasten adam öldürme”, “Kasten öldürmeye veya bombalama suretiyle öldürmeye teşebbüs”, “Tehlikeli maddeyi izinsiz veya el değiştirmeden bulundurmak” ve “göçmen kaçakçılığı” suçlarından cezalandırılması isteniyor.

123 kişinin müşteki olarak yer aldığı iddianamede, sanıklardan Ahlam Albashir’e “devletin birliğini ve toprak bütünlüğünü bozma” suçundan 7 yıldan 6 aydan 15 yıla kadar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “çocuğun kasıtlı olarak bombalanarak kasten öldürülmesi”. Ağırlaştırılmış müebbet hapis, “Kasten bombalama suretiyle kasten öldürme” suçundan 5 kat ağırlaştırılmış müebbet hapis, 1930 yılından 2.970 yılına kadar “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 1930 yılından 2.970 yılına kadar ve ayrıca “tehlikeli maddeyi izinsiz bulundurmak” suçundan 99 kişiye hapis cezası veya el değiştirmesi” 12 yıldan 24 yıla kadar toplam 7 ağırlaştırılmış müebbet ve 1949’dan 309 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Firari sanık Halil Menci MİT’in operasyonuyla etkisiz hale getirildi

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Beyoğlu’ndaki terör saldırısının failleri Ahlam Albashir ve Bilal el-Hacmaus’u yönlendirerek yurt dışına kaçmalarını sağlayan terör zanlısı Halil Menci’nin Kamışlı’da kontrol altında olduğu belirlendi. PYD/YPG’den.

Terörist Menci, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) 22 Şubat’ta Suriye’nin kuzeyindeki Kamışlı’da düzenlediği nokta operasyonuyla etkisiz hale getirildi.

camlidereajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu