Haber

Ebrar Sites Yüklenicisi Serbest Bırakılmadı

KAHRAMANMARAŞ Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki, yaklaşık 1400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar sitelerinin müteahhidi Tevfik Tepebaşı’nın serbest bırakıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki, Başsavcı Yardımcıları Habibullah Keser ve Hakdiya Pehlivan ile görüşme gerçekleştirdi. Depremin ardından başlatılan soruşturmalar hakkında bilgi veren Başsavcı Tiryaki, depremde çöken kentte 1700’e yakın binada ölümlerin yaşandığını belirtti. Depremde yıkılan binaları inşa eden kişilerin hayatını kaybetmesi nedeniyle takipsizlik kararı verildiğini anlatan Tiryaki, “Dolayısıyla bizim de kapatacağımız böyle belgelerimiz var” dedi. Ancak bugün itibarıyla failin hayatında kusur olarak anıldığı veya anılabileceği elimizdeki belge sayısı 868’dir. Şu anda elimizde 500 civarında belge var. “Bugüne kadar raporları tamamlanıp teslim edilenler hakkında 66 iddianame hazırladık” dedi.

‘UZMAN KOMİTE SAYISINI ARTTIRDIK’

Başsavcı Ramazan Murat Tiryaki, ülke genelinde tek bilirkişi heyeti bulunması nedeniyle ilk etapta sürecin tıkandığını belirterek, şöyle devam etti:

Yani bir üniversite üzerinden çalışıyordu ve bu üniversite yaklaşık 11 ilin raporunu hazırlamaya çalışıyordu. Benim matematiksel hesabıma göre soruşturma aşamasında belgelerimizin 2-3 yıldan önce gelmesi mümkün değildi. Elbette 2-3 yıllık bir süreçte hemşerilerimiz arasındaki bu sürecin adaletini, yani adaletin geciktiği algısını, adalet değildir diye kırmamız mümkün değildi. Yaptığımız istişareler sonucunda uzman heyet sayısını artırmamız gerektiği konusunda mutabakata varıldı. Vatandaşlarımızın bir an önce adalete kavuşması için resmi yazışmalarımızla mühendislik fakültesi olan tüm üniversitelerden bu noktada bir komite oluşturup bu sürece katkıda bulunmalarını istedik ve yaklaşık 20 üniversitemiz de bu desteğe olumlu yanıt verdi. Şu an itibariyle 191 belgemizin raporlarını aldık. Bu 191 belgeden yaklaşık 66 tanesinin kararını biz yazdık. Tabii bunların arasında öncelik tutuklamalar. Çünkü bizim soruşturma aşamasında azami tutukluluk süresi bir yıldır. Bu 1 yıllık sürenin aşılmaması adına önceliklerimizi onlara verdik ve davaları açtık. Şu anda elimizde iddianamede kullanılabilecek 13 belge var. İnşallah birkaç haftaya seri olarak yazacağız.

‘EBRAR SİTELERİ MÜTEAHHİTİ 4’TEN FAZLA DOSYADAN TUTUKLANDI’

Yaklaşık 1400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Siteleri’nin müteahhidi Tevfik Tepebaşı’nın serbest bırakıldığı haberine ilişkin de açıklama yapan Başsavcı Tiryaki, şunları söyledi; Özellikle Ebrar siteleri oldukça popülerdir. Kahramanmaraş denilince akla ilk olarak Ebrar siteleri ile ilgili bilgiler geliyor. Bu noktada Ebrar Siteleri’nin yüklenici pozisyonunda bulunan şüphelinin serbest bırakıldığı ve dolayısıyla şu anda dışarıda olduğu yönünde gerçek dışı bir haberle karşı karşıya kaldık. Kamuoyunun bu konuyla ilgili yaşayabileceği tedirginliği dikkate alarak bu konuda bir açıklama yapma gereği duyuyorum. Bu şüpheliyle ilgili elimizde 11 farklı soruşturma dokümanı vardı. Şüpheli, bu 11 belgeden 4’ü nedeniyle halen tutuklu durumda. Bazılarında ise mevcut delil durumu ve binalardaki ölüm sayıları dikkate alınarak adli kontrol kararı verildi. Bu nedenle yakın zamanda yaşanan bir davada mahkeme aşamasında tahliye kararı verildi. Ancak şu anda bu şüpheliye ait bir soruşturma dosyası kalmadı. Bu kişiyle ilgili tüm soruşturma dosyalarını tamamladık, dava açtık. Ve bu dosyaların 4’ünde de mahkeme önündekiler halen tutuklu. Bu nedenle dışarıya çıkış söz konusu değildir.

catalpinarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu