Haber

Bakan Kurum Malatya’da açıklama yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’ta depremden etkilenen illerde yeni konutların yapım sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, “Ayrıca detaylı çalışmalar yaparak gerekli kısıtlamalar ve kat yüksekliklerini dahil etmek için çalışmalar yürütüyoruz. Bakanlığımız ve belediyelerimiz ile uyum içinde.” söz konusu.

Bakan Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile birlikte Doğanşehir Devlet Hastanesi Kriz Merkezi’nde yaptığı açıklamada, Malatya’da uyum çalışmaları yürüttüklerini, yıkılan binalar ve yeni yerleşim yerlerini incelediklerini ve kararlar aldıklarını söyledi.

Devletin seferberlik ruhuyla ilk andan itibaren tüm bölgede milletle el ele çalıştığını belirten Kurum, depremden etkilenenleri en kısa sürede konuştukları evlere yerleştireceklerini bildirdi. .

Depremden etkilenen kentlerde bir yandan kesintili barınma süreçlerinin devam ettiğini, diğer yandan 7 bin 328 uzmanla hasar tespit çalışmalarını sürdürdüklerini anlatarak, “Havadan yapılan çalışmalara göre, illerimizin arsa ve dijital ikizleri, tüm illerimizde bugüne kadar 577.689 adet bina incelendi bu 1 milyon 665 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. Bu da yaklaşık 297 bin 122 bağımsız bölüme tekabül ediyor” dedi.

Malatya’da yıkılan, ağır hasarlı 194 bin 685 bağımsız bölümden oluşan 39 bin 311 binanın derhal yıkılmasını ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettiklerini belirten Kurum, 10 bin 233 binanın 48 bin 622 bağımsız bölümünün acilen yıkılacağını belirledi. yıkıldı, ağır hasar gördü ve yıkıldı.

TOKİ ile Türkiye genelinde 1 milyon 180 bin konut yaptıklarını vurgulayan Bakan Kurum, şunları kaydetti:

“Konutlarımızın tamamı sağlam. İki sarsıntı sayesinde hasarsız durumda, mutlaka kısmi çizik ve sıva çatlakları var ama 1 milyon 180 bin konutumuz ayakta. 20 yılda 3,3 milyon konutun dönüşümü” Cumhurbaşkanımızın iradesi ve öncülüğünde yapılmıştır.Vatandaşlarımızla birlikte gerçekleştirdiğimiz yapım süreçleri ve kentsel dönüşüm ile birlikte yaptığımız çalışmalarla 24 milyon vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlamış olduk. an, 10 ilimizde eş zamanlı olarak en büyük afet konutları seferberliğini gerçekleştiriyoruz, bu evler nasıl bu depremlerden kurtulduysa, koşuyoruz.”

Yeni konutların yapılacağı alanlar

Kurum, yeni konut üretiminde bazı ilgili bakanlıklarla iş birliği yaptıklarını, kentlerin en gerçek ve en güvenli alanlarda nasıl kurulacağına istişare ederek karar verdiklerini söyledi.

Konut yapılacak bir alanın depreme uygun olup olmadığına mikrobölgeleme etüt raporu ile baktıklarına dikkat çeken Kurum, şöyle devam etti:

“Bu afetle birlikte, jeoloji ve jeofizikçiler ile birlikte mevcut mikrobölgeleme çalışmaları ve ek yeni zemin etütleri ile birlikte bu depremin neden olduğu çatlaklar dikkate alınarak seçtiğimiz alanlarda detaylı çalışmalar yapılıyor. Bakanlığımız ve belediyeler ile uyum içerisinde depremin ağır hasar gördüğü il ve ilçe merkezlerinde detaylı etütler yapıyor, yedek konut alanlarındaki sorun ve sorunları detaylı inceleyerek gerekli kısıtlamaları ve kat yüksekliklerini de içerecek şekilde çalışmalar yürütüyoruz. Bir yanda eski yerleşim yerlerindeki sorun ve sıkıntılar Bakanlığımız belediyelerimizle birlikte yine yerleşim alanlarını daraltacak yeni imar planı çalışmalarını belediyelerimiz ile birlikte yürütmektedir.

Bakan Kurum, bölgede meydana gelen depremler sonrası yıkılan binalara baktıklarında yapıların fay sınırları arasındaki mesafenin dikkate alınmadığını, binaların yan yattığını veya deprem nedeniyle yıkıldığını açıkça gördüklerine işaret etti. sıvılaşmaya ve taban kalitesinin düşük olduğu yerlerde tahribatın daha fazla olduğu görülmüştür.

Kurum, depremden etkilenen illerde mikrobölgeleme, jeolojik etüt ve detaylı zemin etüt raporları hazırladıklarını belirterek, “Nasıl 1 milyon 180 bin konutumuz ayakta kaldı ve orada bir anlayışla çalıştık. yeni konutlarımızla ilgili çalışmalarımızı bu bütüncül anlayışla yürütüyoruz.” söz konusu.

Yıkılan binaların enkazı altyapı çalışmalarında kullanılacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, arama kurtarma çalışmaları biten binaların enkazını kentin çeperlerinde belirledikleri alanlara taşıdıklarını ve kazaya yol açmayacak bir anlayışla gerekli önlemleri aldıklarını vurguladı. çevreye herhangi bir zarar

Bina molozlarının taşınacağı alanlara kırıcılar kuracaklarını ve molozlardan çıkarılacak malzemeleri altyapıda kullanılmak üzere belediyelere tahsis edeceklerini anlatan Kurum, “Bu molozları inşaatta kullanacağız. Gelecekte çevreye zarar vermesin diye köylerimizin içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu altyapılarını yapacağız.Asbestli demirlerimizi de ayrıştıracağız.Dönüşümü ne olursa olsun büyük bir titizlikle sürmeyi başaracağız. ” dedi.

Depremzedelere yeni konutları yapılana kadar taşınma, eşya ve kira yardımı sağlanacağını hatırlatan kurum, “Afetin ilk anında nasıl bir aradaysak, kol kola, gönül gönüle çalışsaydık. gönülden vatandaşlarımızın yanında, yeni konutlarımızı teslim edene kadar devletimizin tüm imkanlarıyla vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

haber-alaca.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu